Future Citizens

Future Citizens is een maatschappelijk geëngageerd theaterproject van New Dutch Connections, dat de kracht van kunst inzet om mensen te verbinden. Het project richt zich op de ontmoeting tussen (ex-)vluchtelingen, professionals uit het werkveld en het publiek in de theaterzaal. Het is een initiatief van theatermaker Bright Richards die zelf ooit als vluchteling uit Liberia naar Nederland is gekomen en hier zijn roeping heeft gevonden.

Tijdens deze bijzondere voorstelling nemen professionele acteurs en muzikanten je mee in aangrijpende en hoopvolle verhalen van nieuwkomers: verhalen over thuiskomen in een vreemd land, het opbouwen van een nieuw leven en het najagen van dromen. De voorstelling raakt, inspireert én verbindt.

Naast het gespeelde verhaal delen regionale statushouders en asielzoekers live op het podium hun persoonlijke én professionele ambities. Zo ontstaat er een unieke ontmoeting tussen nieuwkomers en het publiek, van hart tot hart.

Future Citizens brengt inmiddels meer dan vijftien bijzondere vluchtverhalen tot leven, allemaal verbonden aan New Dutch Connections. Elk verhaal is authentiek, invoelbaar en raakt aan universele thema’s als veerkracht, hoop en perspectief.

Samen bouwen aan een inclusieve toekomst
Future Citizens is meer dan theater alleen. Het is een oproep tot verbinding. Een kans om een netwerk te vormen waarin nieuwkomers worden gezien en gesteund bij het realiseren van hun ambities. Iedere bezoeker kan een steentje bijdragen aan een inclusievere samenleving, simpelweg door aanwezig te zijn, te luisteren en in gesprek te gaan.

Laat je raken. Ontmoet de wereld achter het nieuws. En bouw mee aan een toekomst waarin iedereen telt.

Het verhaal van Abubakarr

Kansen en mogelijkheden.

Abubakarr groeide op in Sierra Leone en werd beïnvloed door hiphopmuziek. Toen de burgeroorlog uitbrak, zag hij hoe rebellen deze muziek gebruikten om jongeren te rekruteren. Een traumatische ervaring met een executie op straat veranderde zijn kijk op de wereld en hij besloot zich in te zetten voor vrede. Hij werd een vredesactivist en verzette zich tegen het geweld, maar moest uiteindelijk vluchten.

Zijn reis bracht hem naar Nederland, waar hij acht jaar in het asielzoekersproces zat. Hij ontdekte de Nederlandse cultuur via ontmoetingen met mensen zoals een non genaamd Annie en een vriend genaamd Peter. Zij leerden hem de taal, normen en gewoonten, zoals het belang van stiptheid en hoe je haring eet.

Ondanks bureaucratische obstakels bleef Abubakarr vastberaden en wist hij uiteindelijk een studie pedagogiek te volgen aan de Hogeschool Fontys. Later behaalde hij een master in bedrijfskunde.

Met zijn kennis en netwerk zette hij projecten op in Sierra Leone, zoals het herbouwen van een school, het opzetten van een naaiatelier en het graven van waterputten. Zijn doel is economische ontwikkeling en ondernemerschap stimuleren, zodat zijn land niet afhankelijk blijft van import.

Zijn droom is om minister te worden en de diaspora van Sierra Leone te mobiliseren om het land op te bouwen.

Naast zijn werk in Sierra Leone zet Abubakarr zich in Nederland actief in voor vluchtelingen en jongeren. Hij begeleidt hen bij het vinden van kansen en mogelijkheden, helpt hen te integreren in de samenleving en motiveert hen om hun eigen pad te volgen. Met zijn verhaal en ervaringen inspireert hij anderen om ondanks tegenslagen door te zetten en te bouwen aan een betere toekomst.

Zijn verhaal draait om doorzettingsvermogen, hoop en de kracht van gemeenschap.

00
Dagen
00
Uren
00
Min.
00
Sec.

Datum

26 juni 2025

Aanvang

19:30

Einde

21:00

Toegangsprijs

€ 0 - € 20 (donatieticket)

Groene Hart Pas

Heb jij een Groene Hart Pas? Op deze pas zet de gemeente tegoed, waarmee je leuke dingen kunt doen. Ook bij Muziekhuis Oudewater kun je jouw tegoed besteden. Meer weten? Klik hier.