Historie en restauratie

Stichting Muziekhuis Oudewater heeft als thuisbasis de monumentale Oude School gelegen aan de Kapellestraat in Oudewater. Vanaf 2016 is dit pand door de gemeente verkocht aan de initiatiefnemers van het Muziekhuis, Sebastian en Loes. Om hun muzikale droom te verwezenlijken hebben zij deze bijzondere locatie in de zomer van 2017 gerestaureerd en geschikt gemaakt om te dienen als muziekschool met meerdere oefenruimtes, een ruimte voor voorstellingen, een foyer en een audio- en videostudio. In het Muziekhuis komen jong en oud samen om hun gezamenlijke passies te delen op het gebied van muziek, zang, theater en dans.

Vertel jouw verhaal over de Oude School
De Oude School is een pand vol geschiedenis. Wij hebben al veel mensen gesproken die er bijvoorbeeld op school hebben gezeten of actief zijn geweest bij één van de vele verenigingen die in het pand gehuisvest zijn geweest. Misschien heb je er ooit wel een tent gekocht toen het gebouw in gebruik was als tentenfabriek.

Heb jij ook een bijzonder verhaal of een leuke anekdote? Of misschien heb je wel een oude foto? Wij zouden het leuk vinden als je dit met ons wil delen. Stuur ons dan een mailtje naar info@muziekhuisoudewater.nl.

Historie Kapellestraat 37 & 39 
Het pand uit 1882 is ontworpen door M.C. van Wijngaarden uit Woerden en is gebouwd in een neorenaissancestijl. Van Wijngaarden ontwierp ook de school met den Bijbel aan de Biezenwal, de Oud-Katholieke kerk en de kosterswoning in de stad.

Wist je dat het Muziekhuis vroeger een oud schoolgebouw was? Tot eind jaren 50 diende het als openbare lagere school voor jongens en meisjes en daarna werd het gebruikt als oefenruimte voor verenigingen. Van deze verenigingen is toneelvereniging Artozona nog steeds wekelijks te vinden in het pand.

Hoe is het pand opgedeeld?
De begane grond is opgedeeld in zeven lokalen met daarboven een zolder. Het grootste lokaal, lange tijd gebruikt als muzieklokaal voor de Muziekgroep Oudewater, bestond toentertijd uit twee leslokalen. De woning van de hoofdmeester bevond zich aan de wegkant, deze wordt momenteel weer verbouwd tot woning. De entree van het Muziekhuis was vroeger een poort met toegang tot het schoolplein waar de kinderen samen speelden. De poort is helaas niet bewaard gebleven. De andere kant van het schoolgebouw grenst aan de Grote Gracht met aansluiting op de Lange Linschoten en via de sluis naar het centrum.

Bronnen:
Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed
Geschiedkundige vereniging Oudewater
Mariaschool

Subsidieregeling Erfgoedparels

Voor de restauratie hebben wij een bedrag gekregen uit de subsidieregeling Erfgoedparels voor de restauratie van dit bijzondere gebouw. Wij vinden het super fijn dat wij mede hierdoor de oude openbare school kunnen behouden en restaureren in een Muziekschool. Lees hier het bericht van het AD.

Bekijk hieronder foto’s die wij zelf in bezit hebben.

20160831_21564420160831_21565320160831_21570120160831_215919